Ośrodek Pomocy Społecznej w Dęblinie

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020

Ośrodek Pomocy Społecznej w Dęblinie we współpracy z Lubelskim Okręgowym Oddziałem Polskiego Czerwonego Krzyża po raz kolejny   zrealizował wydawanie żywności z  Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Podprogramu 2020. Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Celem Podprogramu 2020 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

Ośrodek Pomocy Społecznej wydał  214 skierowań dla 379 osób. Artykuły spożywcze przekazywane były w formie paczek żywnościowych.

  1. Cukier -1429 kg
  2. Fasolka po bretońsku- 654,50 kg
  3. Filet z makreli- 451,01 zł
  4. Kasza jęczmienna-568,50 kg
  5. Kawa zbożowa -227,40 kg
  6. Koncentrat pomidorowy -424,48 kg
  7. Makaron jajeczny -1895kg
  8. Mus jabłkowy – 2815,76 kg
  9. Olej rzepakowy- 1516 l
  10. Płatki owsiane – 379 kg
  11. Szynka drobiowa – 909,60 kg
  12. Buraczki – 530,60 kg
  13. Groszek z marchewką – 1212,80 kg
  14. Miód – 2653 kg
  15. Mleko – 2653 l
  16. Powidła śliwkowe – 568,50 kg
  17. Ryż – 758 kg
  18. Herbatniki – 11,60 kg
  19. Pasztet drobiowy – 121,28 kg
  20. Ser - 606,40 kg
  21. Szynka wieprzowa – 454,80 kg

W ramach programu „POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2020 w dniu 9 lipca 2021 r. w Świetlicy na osiedlu „Mierzwiączka” w Dęblinie odbyły się” warsztaty kulinarne, zorganizowane przez tutejszy Ośrodek Pomocy Społecznej. Poprowadziła je Pani Justyna Siwiela – specjalista dietetyk kliniczny, magister zdrowia publicznego, magister inżynier technologii żywności z Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii Vita Nutrica.